De praktijk

Mondzorg voor kids

Voorkomen is beter dan genezen en jong geleerd is oud gedaan. Dat geldt ook voor mondzorg. Daarom is het van belang dat kinderen vanaf jonge leeftijd leren hoe ze voor hun gebit moeten zorgen en raden we aan om ze vanaf twee jaar oud mee te nemen naar de tandarts. Om je kind alvast wat te laten wennen, kun je hem/haar eerst een keer meenemen bij je eigen afspraak. Dan kunnen ze wat rondkijken in de praktijk en de tandarts en assistenten leren kennen. 
Afspraak makenContact

Wat kun je verwachten?

Als eerste maken we een praatje met jouw kind en stellen we vragen als ‘Weet je waarom je hier bent?’, ‘Hoe vaak poets je per dag?’, ‘Helpt papa of mama jou?’, ‘Poets je met een normale of elektrische tandenborstel?’

Daarna leggen we uit waarom we dit doen. Het is namelijk belangrijk dat kinderen begrijpen wat er gedaan wordt en vooral ook waarom.

Na de uitleg doen we klinisch onderzoek. Alle tanden en kiezen worden nagekeken en door middel van een vloeistof kleuren we de plaque op de tanden. Zo zien we precies hoe het kind poetst. Dit laten we ze met een spiegel ook zelf bekijken zodat kinderen weten wat er gebeurt.

Vervolgens geven we uitgebreid poets instructies en proberen we je kind te motiveren zijn/haar best te doen tijdens het poetsen.

Als laatste polijsten we de tandjes.

We checken tijdens de uitleg en behandeling altijd even of kinderen het begrijpen en ze mogen natuurlijk altijd vragen stellen tussendoor. Na afloop vragen we ook hoe het kind de behandeling vond en mochten er dingen zijn die ze niet fijn vonden, kunnen we daar over praten en eventueel veranderingen maken.

Tips voor het eerste bezoek

Een goede voorbereiding is handig. Vertel kinderen dat ze mee mogen naar de tandarts, en wat er te zien zal zijn. Denk bijvoorbeeld aan de grote stoel, lampen, en een tandarts in een witte jas. Misschien kan je zoon of dochter alvast even zelf op de stoel zitten en kan de tandarts in zijn/haar mond kijken! Op die manier worden kinderen nieuwsgierig en leren ze direct dat een bezoek aan de tandarts normaal is

Halfjaarlijkse controle

Neem je kind alleen mee naar je eigen halfjaarlijkse controle wanneer er geen behandeling zal zijn. Staat er een behandeling gepland, neem hem/haar dan vooral niet mee.

Angst

Negatieve gevoelens zoals angst en pijn worden snel opgepikt door kinderen, zeker wanneer het om de ouders gaat. Ben jij ontspannen wanneer je naar de tandarts gaat, dan is dat goed voor je kind. Het is direct ook de reden waarom kinderen beter thuisblijft wanneer er wel een behandeling gepland staat. Je kunt er altijd voor kiezen om je kind met een andere volwassene mee te laten gaan, zoals een familielid. Overleg dit dan eerst even met ons.

Aanwezigheid

Voor kinderen op jonge leeftijd is het prettiger wanneer een van de ouders aanwezig is tijdens het bezoek aan de tandarts. Oudere kinderen hebben dit niet altijd nodig; het helemaal zelf doen is goed voor het zelfvertrouwen van een kind. We zullen samen met jou overleggen wat het beste is tijdens een controle of behandeling, zodat we het beste voor je kind kunnen doen.

Beloning

Het is een goed idee kinderen een beloning te geven voor goed gedrag en wanneer ze het goed doen tijdens het bezoek. Doe dat dan achteraf, maar geen beloftes van tevoren. Denk bijvoorbeeld aan langer op mogen blijven, iets leuks doen komend weekend of een klein cadeautje.

Tijdlijn

1

0 tot 24 maanden

Eenmaal poetsen per dag, bij voorkeur na de laatste voeding. Zachtjes het tandvlees masseren wordt aangeraden.
2

2 TOT 4 JAAR

Tweemaal poetsen per dag, bij voorkeur na het ontbijt en voor bedtijd. Dit is de leeftijd waarop kinderen zelf leren poetsen.
3

4 TOT 6 JAAR

Tweemaal per dag tandenpoetsen, onder begeleiding van een ouder, bij voorkeur na het ontbijt en voor bedtijd. De achterste kiezen verdienen extra aandacht; zij komen door op deze leeftijd en blijven zitten. De kans op gaatjes in deze kiezen is groter.
4

VANAF 6 JAAR

Tweemaal poetsen per dag, bij voorkeur na het ontbijt en voor bedtijd. Een keer per dag zelf het gebit van je kind poetsen raden we sterk aan. Je kunt op deze leeftijd ook beginnen met flossen en een elektrische tandenborstel te gebruiken.

Veelgestelde vragen

 • Vanaf welke leeftijd moet mijn kind naar de tandarts?

  Het is belangrijk dat kinderen vroeg leren hoe ze hun gebit moeten verzorgen. Wij raden aan om kinderen vanaf 2 jaar (zo vroeg mogelijk) mee te nemen naar de tandarts. Zo kunnen ze kennismaken en wennen aan de omgeving.

 • Hoe vaak moeten kinderen langs komen voor controle?

  Kinderen zijn gevoeliger voor gaatjes en tanderosie dan volwassenen. Daarom raden we aan minstens twee keer per jaar op controle te komen.

 • Wat is sealen?

  Groefjes en putjes in je gebit zijn kwetsbare plekken, omdat je die niet goed kunt bereiken met een tandenborstel. Sealen beschermt deze plekken met een dun laagje kunststoflak en maakt het poetsoppervlak egaler.

 • Fluoride: Krijgt ieder kind een fluoridebehandeling tijdens het tandartsbezoek?

  Niet alle kinderen krijgen een fluoridebehandeling. De tandarts kan hiertoe besluiten indien je kind ondanks goed poetsen toch gaatjes krijgt of een verhoogt risico op het ontwikkelen van een gaatje loopt. Ook bij kinderen met een beugel wordt vaak fluoride toegepast.

 • Is (teveel) fluoride schadelijk?

  Fluoride kan bijwerkingen hebben, maar die treden alleen op bij een overdosering door inname. Internationaal wordt fluoride in de juiste vorm en de juiste dosering sterk aanbevolen ter preventie van tandcariës. Als dit advies correct wordt opgevolgd, treden er geen bijwerkingen op. Als er regelmatig teveel fluoride wordt ingeslikt, kunnen witte vlekjes op de tanden van het blijvend gebit ontstaan. Dat kan als storend worden ervaren, maar de tanden worden hierdoor niet zwakker.

 • Wat is het verschil tussen fluor en fluoride?

  Fluor is een gas. Als dit gas aan een andere stof wordt gebonden dan wordt dat fluoride genoemd.

Wij staan voor je klaar

Maak een afspraak

Met goede mondhygiëne kunnen vrijwel alle gebitsproblemen voorkomen worden, zoals ontstoken tandvlees of gaatjes. Maak snel een afspraak met een van onze tandartsen.